Elif ŞAFAK "Baba ve Piç" ~ Popüler Kitaplık,Popüler kitap özetleri,en son çıkan kitaplar

3 Ekim 2009 Cumartesi

Elif ŞAFAK "Baba ve Piç"


Kitap özeti;
Elif Şafak'ın 2006 yılının Mart ayında Metis Yayınları tarafından ilk basımı gerçekleşmiş bir romanıdır. İstanbul-Amerika arasında, biri Türk diğeri Ermeni asıllı iki aile üzerinden Türk-Ermeni ilişkilerini 90 yıllık bir zaman dilimi içerisinde inceleyen bir romandır. Eserde Türk-Ermeni ilişkilerine her iki cepheden bakılmış, Amerika'daki Ermeni diasporası ile Türkiyede'ki Türklerin birbirlerine bakış açıları Kazan ve Çakmaçıyan aileleri arasındaki tesadüfi ilişkilerle anlatılmıştır. Ayrıca eserde Türk-Ermeni sosyal yaşamı irdelenmiş, Türk ve Ermeni toplumları arasında varolan ortak his ve düşüncelerden de bahsedilmiştir.
Meşhur bir yazar ve şair olan Ohannes İstanbuliyan ermeni çocukları için Kayıp Güvercin Yavrusu Ve Asude Bir Bahar Ülkesi isimli kitabını bitirmek üzereyken, 24 Nisan 1915'te 234 ermeni aydınından biri olarak Çankırı'ya sürgüne gönderilir ve orada ölür. Eşi ve çocukları Sivas'a ailesinin yanına gider, oradan da tehcire uğrarlar. Meşakkatli yolculuk sırasında bebek ve yaşlılar ölür. Ohannes'in oğulları Amerikalı misyonerlerin yardımıyla ABD'ye gönderilir. Sadece küçük kız Şuşan kaybolmuştur. O da İstanbul'da bir yetimhaneye verilir. Şuşan'ın dayısının yanında çıraklık yapan Rıza Selim Kazancı, her şeyini borçlu olduğu ustasına duyduğu minnet hissi dolayısıyla Şuşan'ı yetimhaneden çıkararak onunla evlenir. Ve ondan olan oğluna ustasının ismi olan Leon ismini vermek ister ancak, gelenekler bir Müslüman'a Leon ismi verilmesine engel olur. O da, Leon'a en yakın isim olan levent ismini verir. Levent bir yaşına geldiğinde, Şuşan'ın ağabeyi ABD den gelerek, arzu ederse ABD ye gelmesini teklif eder. Müslüman olan, kocası ile birbirini çok seven Şuşan, çocuğunu ve eşini terk ederek ABD ye gider. Orada mutlu bir evlilik yaparak mutlu yuvalar kuran çocuklar yetiştirir.

Levent ise dışarıya karşı çok iyi saygın bir işadamı olmasına rağmen çocuklarına zulmeden bir baba olur. Çocuklarının tamamı anormal kişiliklere sahip kimseler olup, en normali falcılık yapan, iki cini olan ve ermeni tehcirine ilişkin anlatılanların doğruluğunu cinlerine teyit ettiren bir kadın olur. Kazancı ailesi erkeklerinin hepsi 40 yaşlarına gelmeden vefat etmektedir. Bundan dolayı Levent Kazancı nın oğlu Mustafa çok kıymetlidir. Ancak bunalımda olan Mustafa kız kardeşi Zeliha ya tecavüz eder ve Zeliha nın ağabeyinden Asya adında bir piçi olur.

Mustafa, eğitim için ABD ye gider ve orada tesadüfen Şuşan ın oğlu Barsam dan boşanan sıradan bir Amerikalı bayan olan Rose ile evlenir. Mustafa, ailesi ve Türkiye ile irtibatını kesmiştir. Rose ile Barsam ın çocukları Armanuş a iyi bir üvey baba olur. Armanuş geleneklerine bağlı, okumayı çok seven, kaliteli bir genç kızdır. Diyaspora daki diğer Ermeni gençleri gibi Ermeni soykırımı konusunda bilgili ve bunun ateşli savunucusudur. Babaannesi nin yaşadığı evi görmek ve nefret ettiği Türkleri tanımak için, Türkiye ye üvey babasının evine misafir olarak gelir. Evde normal kimse yoktur. Soykırım hikayesini anlatır. Bu konuyu bilen ve onun iddialarına cevap verecek kimse yoktur(evin sakinlerinden biri lise tarih öğretmeni olduğu halde). Daha sonra, gençliğin bulaşabileceği her türlü pisliğe bulaşmış, aykırı bir kişiliği olan yaşıtı Asya (Piç) ile, entellerin takıldığı bir kafeye gider ve Asya nın arkadaşlarıyla tanışır. Orada da soykırım iddialarını tekrarlar. Bu aydınlar içerisinden de onun soykırım iddialarına doğru dürüst cevap verecek kimse çıkmaz.

Rose, Armanuş un kendisinden habersiz olarak Türkiye ye, Mustafa nın ailesinin yanına gittiğini öğrenince, onu almak üzere Mustafa yı ikna ederek birlikte ailesinin yanına giderler ve İstanbul a geldikten 3 gün sonra Mustafa intihar eder.

Benzer Kitaplar



Widget by Popüler Kitaplık

0 yorum: